Royal Papworth Hospital – nowy projekt w Cambridge

Ponad 100 letnia historia szpitala Royal Papworth została zwieńczona wybudowaniem nowoczesnego kampusu Cambridge Biomedical Campus – centrum badawczego, które ma ambicję stać się jednym z wiodących światowych ośrodków naukowych i opieki zdrowotnej. Na potrzeby wykonania przeszkleń w tym kampusie PRESS GLASS dostarczył łącznie 9,5 tys m2 szyb zespolonych.

Nowy Royal Papworth Hospital o powierzchni użytkowej 40 tys m2 został zaprojektowany przez londyńską pracownię architektoniczną HOK. Kampus uwzględnia funkcjonalność naukową i medyczną obiektu. Dwa dolne piętra budynku tworzą kwadrat o eliptycznym końcu – tutaj zostały umiejscowione biura, skrzydło ambulatoryjne i sale operacyjne. Sale dla pacjentów zostały rozlokowane na wyższych kondygnacjach budynku na planie elipsy z dziedzińcem wewnętrznym. Taka pionierska konstrukcja bryły budynku wraz z licznymi przeszkleniami fasadowymi gwarantuje naturalne źródło światła. Press Glass dostarczył około 2500 m2 zespolonych szyb kontroli słonecznej oraz 7000 m2 emaliowanych szyb hartowanych z testem HST oraz ramami wklejonymi za pomocą silikonu konstrukcyjnego, które zostały zainstalowane jako szklane panele elewacyjne w systemie fasady wentylowanej.

Budynek usytuowany w malowniczej parkowej scenerii przyciąga uwagę również przyjaznym klimatem wnętrza. Dwa centralne atria budynku umożliwiają głębokie naturalne doświetlenie korytarzy. Przy głównym wejściu do szpitala na pacjentów oraz personel medyczny czeka ogromna iluminacja świetlna w formie przeszklenia z nadrukiem cyfrowym. Grafika naniesiona na szkle nie jest przypadkowa – jest dziełem uznanego artysty Adama Ball’a – mianowanego konsultantem studia architektonicznego HOK.

Grafika pod nazwą „Do dnia, w którym poczujesz się dobrze” została zainspirowana pracą chirurgów – nieregularne linie to odwzorowanie cięć skalpeli chirurgicznych. Ten niecodzienny nadruk cyfrowy na szkle został wykonany w zakładzie PRESS GLASS. Jak powstawał nadruk: https://vimeo.com/347028779

Podświetlona instalacja o wymiarach 3×16 metrów ma pozytywnie nastrajać niezależnie od pory roku – stąd też pomysł, aby zmieniające się światło LED komunikowało dodatkowy przekaz artystyczny. Światło w odcieniach żółtego i pomarańczowego ociepla zatem zimowe miesiące, podczas gdy chłodne, uspokajające i relaksujące błękity i zielenie są wybierane latem.

Kampus został oddany do użytku w maju 2019 roku. Oficjalne otwarcie kampusu wraz z odsłonięciem tablicy pamiątkowej przez Jej Wysokość królową Elżbietę nastąpiło 9 lipca 2019 roku.

 

RYS HISTORYCZNY

Szpital Royal Papworth został założony w 1918 roku w Papworth Everard (16 mil od Cambridge, Wielka Brytania). Dynamiczny rozwój szpitala na przestrzeni lat uplasował Royal Papworth w rankingu wiodących na świecie szpitali dla osób chorych na serce i płuca.

W 2017 roku szpital otrzymał tytuł królewski od Jej Królewskiej Mości Królowej, aby stać się Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust. W 2018 roku szpital świętował stulecie istnienia.

W maju 2019 r. szpital przeniósł się do zupełnie nowego, nowoczesnego budynku na kampusie Cambridge Biomedical Campus.

Jak powstawał Royal Papworth Hospital oczami studia projektowego HOK’s Design: https://www.youtube.com/watch?v=02AhevOa2Zs

 

 

Ten wpis jest również dostępny w języku: angielski międzynarodowy niemiecki francuski chorwacki włoski rosyjski szwedzki