Courthouse SW1 – realizacja w centrum Londynu

Kilka lat temu w londyńskim Westminsterze zamknięto budynek lokalnego sądu. Budowlę poddano następnie gruntownej modernizacji. Teraz pod nazwą Courthouse SW1 kryje się kompleks 129 luksusowych mieszkań, a w przebudowie wykorzystano szyby naszej produkcji.

Budynek mieszkalny, który umiejscowiony jest w centralnej części stolicy Wielkiej Brytanii, powstał na bazie zamkniętego w 2011 r. sądu. Po dogłębnej przebudowie obiekt obejmuje nie tylko mieszkania o wysokim standardzie, ale też m.in. podziemny parking, centrum fitness oraz ogród.

Zachowując historyczne elementy architektoniczne, projektanci zdecydowali się na zastosowanie licznych przeszkleń. W realizacji wykorzystano w sumie ok. 2 tys. m² wyprodukowanych w naszych zakładach szyb. Dzięki nim mieszkańcy kompleksu mają widok m.in. na Pałac Westminsterski.

Unikalnego charakteru inwestycji nadaje także niemal 12-metrowa rzeźba The Vyner Tree, która zlokalizowana jest na dziedzińcu z ogrodem. Jej autor to Tom Price, czyli jeden z najbardziej cenionych w Wielkiej Brytanii designerów młodego pokolenia.

Modernizację obiektu zakończono ostatecznie w 2014 r.

Więcej zdjęć Courthouse SW1 można zobaczyć na naszym profilu w serwisie społecznościowym Pinterest.

Courthouse SW1

Ten wpis jest również dostępny w języku: niemiecki angielski francuski chorwacki włoski rosyjski